”Kainuulainen työkulttuuri on yhteisöllinen ja aikaansaava.” Niina Ahtonen, CEMIS-tutkimus- ja koulutuskeskuksen johtaja

Olen Niina Ahtonen ja toimin tällä hetkellä CEMIS-tutkimus- ja koulutuskeskuksen johtajana (ks. www.cemis.fi).
CEMIS on viiden Kainuussa toimivan TKI-organisaation muodostama mittaustekniikan ja dataosaamisen keskittymä. Lisäksi olen mukana Kajaanin seudun innovaatioekosysteemisopimuksen toimeenpanossa (ks. https://innokaupungit.fi/) ja Kajaanin datakeskusekosysteemin kehittämisessä.
Olen lähtöisin Kainuusta ja siis paluumuuttaja maakuntaan. Harrastan mökkeilyä, retkeilyä, hiihtoa ja kävelylenkkeilyä. Olen äänikirjojen ja ajankohtaisohjelmien suurkuluttaja.

Koulutustaustaltani olen FM (geologia ja mineralogia) ja FM (tietojenkäsittelytiede). Lisäksi olen suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon ja hyväksytty hallituksen jäsen – tutkinnon. Ennen CEMISiin siirtymistäni työskentelin lähes 20 vuotta Geologian tutkimuskeskuksessa ja minulla on pitkä kokemus työskentelystä datan, informaation, digitalisaation ja digitaalisten asiakasratkaisujen sekä paikkatietojärjestelmien parissa.
GTK:ssa toimin mm. projektipäällikkönä geotietojärjestelmien ja verkkopalvelujen kehittämisen parissa, tulosyksikköjen päällikkönä ja viimeisimpänä johtajana vastuullani tietohallinto ja geologinen tietovaranto. Minulla on kokemusta esihenkilötyöstä, sidosryhmäyhteistyöstä, tietoekosysteemin kehittämisestä, johtoryhmätyöskentelystä ja kansainvälisistä projekteista mm. Ruandassa.

Ennen työskentelyä GTK:ssa tein opetus- ja tutkimustehtäviä yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa. Ensimmäiset työpaikkani olivat kesätöitä Kuhmossa puistoalueiden hoidossa ja retkeilymajalla.

Kun lapseni olivat pieniä, tein paljon osa-aikatyötä. Se oli toimiva ratkaisu, sillä työpäivän jälkeen jäi vielä hyvin aikaa olla perheen kanssa. Tärkeää on ollut mahdollisuus vaikuttaa loma-aikoihin niin että ne ovat sopineet elämäntilanteeseen mm. koulujen loma-aikoihin.

”Etätyön tekemisen mahdollisuus on ollut tärkeää työurallani.”

Minulle on tärkeää mahdollisuus tehdä hybridi- ja monipaikkaista työtä ja valita työntekemisen tavan työtehtävien mukaan. Kun on nk. kirjoitustöitä, valmisteluja, suunnittelua tms. keskittymisrauhaa vaativaa, se onnistuu minulla parhaiten etätöissä. Monipaikkaisuus tuo välillä kaipaamaani vaihtelua työympäristöön ja lisää luovuuttani.

Läsnätyössä parasta ovat tapaamiset ja keskustelut, jotka vievät tehtäviä eteenpäin. Myös vapaamuotoiset keskustelut tauoilla ovat tärkeitä.
Monipaikkainen ja hybridityö tuovat mahdollisuuksia saada työntekijöitä, jotka eivät ole valmiita muuttamaan ja/tai olemaan kokonaan läsnätyössä. Se tuo mahdollisuuksia asua esimerkiksi Kainuussa ja tehdä työtä muualle Suomeen tai kansainvälisesti.

”Kainuulainen työkulttuuri on yhteisöllinen ja aikaansaava.”

Se, että eri toimijat tuntevat toisensa, on suuri etu. Työkulttuuri on yhteisöllinen ja aikaansaava. Olen mukana TKI- yhteisössä, jossa kehittäminen, uudistuminen ja innovointi ovat keskeinen osa työtä. Jos kiinnostava työpaikka löytyy, muutto Kainuuseen voi tuoda mielenkiintoisen ja hyvän elämän kokonaisuuden, jossa arki ja mukava asuminen on helppo järjestää ja vapaa-ajalle löytyy mielekästä tekemistä.

Kainuussa parasta ovat ihmiset, joiden kanssa on helppo tehdä yhteistyötä ja myönteinen tekemisen ja aikaansaamisen henki. Arvostan paljon kainuulaista asennetta ja rohkeutta, hienoja juttuja tehdään. Toki niistä ollaan perikainuulaiseen tapaan edelleen aika hiljaa.

Kainuussa on monipuoliset kärkitoimialat ja datakeskusten tulo Kainuuseen tuo uudenlaisia työmahdollisuuksia.
Ulkoilu- ja muut harrastusmahdollisuudet ovat Kainuussa hyvät. Arjen asioiden hoitaminen on mielestäni sujuvaa eikä aikaa kulu ruuhkissa. Kainuussa on turvallista asua ja ulkoilureitit, metsät ja vesistöt ovat lähellä. Kokonaisuutena alueella on monipuolista kulttuuritarjontaa. Palveluihin olen ainakin toistaiseksi ollut tyytyväinen.

Teksti ja kuvat: Niina Ahtonen