”Kainuussa olen tunnistanut tekemisen meininkiä.” Marika Paananen, Ceriffi Oy

Hymyilevä nainen.

Olen Marika Paananen ja työskentelen Ceriffi Oy:ssä vastuullisuus- ja kestävyysraportoinnin parissa auttaen yrityksiä vastuullisuuden tuomissa vastuullisuusohjelman ja -raportoinnin eri tehtävissä. Tehtäviini kuuluu myös myynnin- ja markkinoinnin eri tehtäviä.

Tutustuin Ceriffiin toimitusjohtaja Samuli Muhoseen syksyllä 2018, työskennellessäni Kajaanissa hybridimallilla, silloisessa Lieke Suunnittelu Oy:ssä (nyk. Granlund). Aloitin Ceriffillä ensin osa-aikaisena projektityöntekijä vuonna 2021 ja syksyllä 2023 siirryin päätoimiseksi.

Aloitin työurani yli 30 vuotta sitten, Helsinki-Vantaan lentoaseman kupeesta, kuljetusliike Polar Expressillä, toimien silloin Saksan maahantuonnin ATK-tallentajana. Silloin ammattinimikkeeni oli toiselta nimeltään koodari, aika eri kuin tänä päivänä, kuten myös välineet, joilla työtä tehtiin. Omien päätteiden lisäksi, asioita hoidettiin tietysti kiinteällä lankapuhelimella, telefaxilla sekä telexiä käyttäen.

Niiden vuosien jälkeen on työuraani tullut useita eri toimialoja, tehtäviä sekä opiskelua monilla paikkakunnilla. Olen lähtenyt rohkeasti työn mukana niin pohjoiseen kuin etelään, itään tai länteen, kun sitä on kysytty. Suurin osa työsuhteistani ja projekteista, joissa olen ollut mukana, onkin syntynyt työnantajan puhelinsoitosta.

Urapolkuni on siis edennyt uusien tilaisuuksien ja tehtävien myötä, kattaen ensin hallinnollisia – ja toimistotehtäviä, kuten laskutusta, palkanlaskentaa ja asiakaspalvelua, jonka jälkeen palvelualoilta ravintola-alan eri tehtäviä, tapahtumatuotantoa, ohjelmapalvelua sekä matkailua. Viimeiseen vuosikymmeneen mahtuu myös rakennusalan projektityötä aina työmaa arkeen saakka sekä huippu-urheilukilpailun pääsihteerin tehtävät.

Punaisena lankana eri pestien osalta voidaan pitää sitä, että suurin osa työsuhteistani on ollut pk-yrityksissä tai -organisaatioissa. Käytännössä se on tarkoittanut sitä, että tehtäväni eivät ole olleet kovin rajattuja vaan on sisältänyt poikkeuksetta myyntiä, markkinointia, palvelu- tai tuotekehitystä, yhteistyökumppanuuksien hoitamista ja yritystoiminnan hallinnollisia tehtäviä.

Koen kiitollisuutta ja pidän suurena rikkautena, että olen saanut lukuisia eri mahdollisuuksia ja päässyt näin laajasti eri tehtäviin.

Kainuuseen olen työllistynyt Ceriffille, Lieke Suunnitteluun, Kainuun Rastiviikolle sekä suunnistuksen MM-kisoihin vuonna 2013.


Kohokohtia ja haasteita

Urani kohokohtia ovat olleet ne tilanteet, joissa omalla panoksellaan on voinut kehittää itse yritystoimintaa ja tuottaa taloudellista tulosta. Pidän myös haasteista ja ongelmanratkaisemisesta eli kehitystehtävistä, olivatpa ne sitten uuden toimintamallin, prosessin tai palvelun- tai tuotteen luomista. ”Ongelmathan” ovat kehitystyön käynnistäjiä.

Yksittäisistä urani kohokohdista on varmasti pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin korotyön kehittämis- ja johtotehtävät. Siinä projektissa tuotettiin toimintamalli ensimmäistä kertaa yhdistäen kansallista ohjeistusta kuin kansainvälisen hiihtoliiton koronasäännöksiä ja rakennettiin eri kuplia turvallisen kilpailun järjestämiseksi ja tässä onnistuttiin.  Ensimmäistä kertaa työtiimiin ja sidosryhmiin kuului läheisesti terveydenhuollon ja rajalaitoksen eri ammattilaisia, joka oli itselle uusi kokemus.

Se mikä on ollut toisaalta suuri rikkaus, on ollut varmasti myös haaste. Uusilla toimialoilla työskentelyn aloittaminen ja lukuisat projektityöt vaativat aina aloittaessa paljon uuden oppimista ja panostusta. Toisinaan se on niin mielenkiintoista ja suorastaan imaisee vahvasti mukaansa, jolloin että vapaa-ajan ja työn erottaminen on ollut haasteellista.

Positiivisia kokemuksia

Pienemmissä yrityksissä usein voidaan ja tunnetaan työntekijän tarpeet ja toiveet paremmin ja näihin voidaan vastata nopeallakin aikataululla.

Konkreettisia esimerkkejä ovat esimerkiksi pohjoisen työaikoina järjestetty ympärivuotinen vuokrahuoneisto, jotta työskentely oli mahdollista Keski-Suomesta käsin hybridimallina. Yleisesti ottaen eri työnantajien projektitöiden päällekkäisyydet ovat saaneet poikkeuksetta aina vahvaa ymmärrystä, joustoa ja tukea.

Mieleen on painunut myös erään esihenkilöni poikkeuksellisen myönteinen suhtautuminen toisen työnantajan projekteihin. Hän koki, että vuosittainen Kainuun projektini tempaisee minut sopivasti irti päätyöstäni ja palatessani näen asiat enemmän ulkopuolisen ja tuorein silmin.

Olen työskennellyt joko etänä tai hybridimalilla jo vuodesta 2018 saakka ja pidän siitä todella paljon. Näen isoina asioina päivittäisen työmatkojen ajansäästön, jolloin työhön vaadittava aika voidaan kohdentaa suoraan työtehtäviin.

Monipaikkaisuutta eli työskentelyä useille työnantajille yhtä aikaa, pidän itsekin rikkautena. Siinä pääsee oppimaan jatkuvasti eri työyhteisöistä monia eri asioita sekä käytänteitä.

Kainuussa olen tunnistanut tekemisen meininkiä ja sopivasti paikallisylpeyttä.”

Viimeisen vuosikymmenen aikana olen työskennellyt Kainuussa tapahtumatuotannossa Kajaanissa, Sotkamossa, Kuhmossa, Puolangalla ja Suomussalmella. Ja kaikilla näillä paikkakunnilla olen saanut positiivisen vastaanoton ja kohdannut vilpittömän halun auttaa paikkakunnalla oleskelemiseni ajan. En ole tuntenut itseäni vieraaksi vaan pikemminkin saanut kosiskelua muuttaa paikkakunnalle pysyvästi.

Omalla tarinallani haluan kannustaa tarttumaan rohkeasti eri haasteisiin, vaikka olisivatkin hieman vieraampia ja näkemään erityisesti pk-yritysten työtehtävät monipuolisina, jotka kasvattavat omaa ammatillista osaamista.

Kajaanissa ja Kainuussa tunnetaan ja tiedetään toinen toisiaan paremmin kuin kotipaikkakunnallani. Kun tunnetaan ja tiedetään joko työelämästä tai vapaa-ajalta, moni asia käynnistyy tai järjestyy mutkattomasti. Pidän tätä vahvuutena ja synnyttävän syvää luottamusta eri toimijoiden välille, jota vaalitaan.
Kajaani on erityisen kaunis kesäkaupunki, vesistön tarjotessa kauniin levollisen maiseman ja joukon harrastusmahdollisuuksia.  Asuessaan Kajaanin keskustassa, pärjää hyvin kävellen tai pyöräillen, asiat ovat lähellä. Palveluita ja tarjontaa on mielestäni riittävästi, mukavia lounaspaikkoja kuin kivijalkamyymälöitäkin löytyy sopivasti.

Nainen lierihattu päässä matkalaukkujen vieressä.

Teksti ja valokuva: Marika Paananen
Ensimmäinen valokuva: Kuvaaja Niina Vehmaa