”Omaan osaamiseen pitää luottaa.” Teollisuustaito Oy:n toimitusjohtaja Annika Hämäläinen

Olen Annika Hämäläinen ja toimin Teollisuustaito Oy:n toimitusjohtajana ja yrittäjänä. Yritys on perustettu vuonna 2013, mitä ennen työskentelin mm. prosessisuunnittelu- ja esihenkilötehtävissä kaivosteollisuudessa. Olen Helsingistä kotoisin ja olen asunut Kajaanissa vuodesta 2012 lähtien.

Opiskelin Otaniemen Teknillisessä Korkeakoulussa kemian tekniikkaa, pääaineenani tehdassuunnittelu. Tein diplomityön Outotecille, jonne pääsin valmistuttuani töihin prosessimetallurgiksi. Sen jälkeen tieni vei suunnittelu- ja esihenkilötehtäviin Talvivaaraan Sotkamoon.
Perustimme Teollisuustaito Oy:n toisen teollisuusalan ammattilaisen kanssa vuonna 2013.

Kohokohtia ja haasteita

Kohokohta on varmasti ollut se, että olemme Teollisuustaito Oy:ssä pystyneet työllistämään itsemme eli yrittäjät ja myös palkkaamaan työntekijöitä. Kohokohtia ovat myös kaikki ne hetket, kun pystymme ratkaisemaan asiakkaan ongelman tai resurssitarpeen. Haastavimpia hetkiä työelämässä ovat olleet odottamattomat, uudet tilanteet, joissa toimimiseen ei ole ollut valmiuksia kokemuksen puuttuessa.

Esihenkilöni molemmissa valmistumisen jälkeisissä työpaikoissa ovat olleet kullan arvoisia tukijoita. Heiltä olen saanut tukea niin teknisissä, suunnitteluun liittyvissä asioissa kuin hankalissa projektitilanteissa. Yrittäjyyden jälkeen urapolun rakentaminen onkin aivan omien valintojen ja toisaalta toimialan tilanteen sanelemaa.

Etätyö yleistyi myös varsin konservatiivisena pidetyllä kaivosalalla koronan myötä. Se on vähentänyt valtavasti matkustamista rutiinikokouksiin. Toisaalta läsnätapaamiset ovat edelleen välttämättömiä. Yhtään projektia en ole myynyt tapaamatta asiakasta henkilökohtaisesti.

Kainuussa on yllättävän hyvät ja monipuoliset mahdollisuudet harrastaa ja tehdä töitä. En näe Kajaania kovin poikkeavana edes pääkaupunkiseutuun nähden – samassa Suomessa ja samassa kulttuurissa täällä työskennellään. Tottakai valikoimaa on vähemmän, mutta silläpä ei olekaan haittaa, mikäli se oma työtehtävä löytyy täältä. Pieneen kaupunkiin on myös nopea tutustua.

”En näe suuria eroja kainuulaisen ja muun Suomen työkulttuureissa.”

Se mitä naiseuteen työelämässä tulee, se on myös hyvin samankaltaista Kainuun ja muun Suomen työkulttuureissa. Omaan osaamiseen pitää luottaa, omat näkemykset pitää uskaltaa tuoda esiin ja pitää myös huomauttaa rohkeasti sukupuoleen liittyvistä syrjivistä käytännöistä tai sanavalinnoista.

Lyhyet etäisyydet Kajaanissa lisäävät vapaa-aikaa. Koskaan ei ole ruuhkaa, ja useimmiten kaikkiin ravintoloihin pääsee ilman ajanvarausta. Kun jotakin tässä kylässä tapahtuu, siihen osallistuu koko kaupunki – isommissa kaupungeissa tällainen yhteisöllisyys on erilaista, ehkä vähäisempää.

Teksti ja kuvat: Annika Hämäläinen